fbpx

Xsite® PAD osana Tampereen Infran työmaaseurantaa ja -mittausta

3 toukokuun, 2024

Novatron kävi helmikuussa Tampereen Infran uuden asuinalueen rakennusurakalla seuraamassa Xsite® PAD mittalaiteen käyttöä tositoimissa. Tesomalla sijaitsevalla työmaalla, jossa paraikaa valmistellaan vesi- ja kunnallistekniikaa sekä katujen rakentamista, on tarkoitus valmistua kesään mennessä.

Juha-Matti Nieminen toimii kyseisellä työmaalla tietomallikoordinaattorina ja mittausvastaavana. Tampereen Infralla hän on työskennellyt haastattelu hetkellä kuusi kuukautta tietomalliasiantuntijana. Koneohjaus on Niemisen mukaan vakionäkymä heidän työmaillaan. Kyseisellä työmaalla kolmessa koneessa on tällä hetkellä koneohjausjärjestelmä käytössä ja pari konetta työskentelee ilman koneohjausta.

Kokonaisuutena Tampereen infralla on jopa kymmeniä koneita muissa projekteissa samanaikaisesti. Tällä on muutama Tampereen infran omaa konetta ja muut toimivat alihankkijoina.

Kysyttäessä, kuinka kauan Nieminen on käyttänyt Xsite® PAD mittalaitetta, vastauksessa kuuluu naurua:

”Todella kauan, Varmaankin vuodesta 2019 lähtien, jolloin se on ollut jatkuvassa käytössä, mutta sitä ennenkin jo satunnaisesti. ”

Nieminen valitsi Xsite® Padin, koska sen avulla hän näkee saman kuin työmaalla olevat koneet. Vaikka Tampereen Infra käyttää muitakin mittalaitteita kuin pelkästään Novatronin järjestelmiä, Xsite® PAD tarjoaa parhaimman yleistilanteen työmaan sen hetkisestä etenemisestä.

Nieminen suosittelisi Xsite® PAD mittalaitetta varsinkin ensimmäiseksi mittalaiteeksi, mikäli työmaa on varustettu myös Novatronin koneilla. Ennen Xsite® PAD mittalaitetta Nieminen on käyttänyt muitakin mittalaitteita ja tulee niitä myös jatkossakin käyttämään PADin lisäksi. Nieminen mainitsee kohdanneensa työssään lähes kaikki eri valmistajien mittalaitteet.

”Tampereen Infralla on muutamia putkiasentajia, jotka käyttävät Padia ja heille se on oikea väline. Siinä sinun ei tarvitse olla niin syvällä siinä mittauksen maailmassa, jotta pystyt katsomaan oman työn mitat ja ottamaan tarkkeet. Meillä on viisi kappaletta Padeja, kolme taitaa olla työmailla asentajien käytössä, yksi mittaustyönjohtajalla ja yksi tässä minulla.”

Xsite® Manage ja 3D-Win osana projektien työnkulkua

Tesoman työmaalla käytetään Xsite® Manage pilvipalvelua osana tiedonhallintaa ja ohjelmisto on Tampereen Infralla myös laajemmassa käytössä:

”Lähes kaikki projektit ovat meillä Managessa, se on se millä tällä hetkellä viedään koneisiin kaikki aineisto ja otetaan toteumat ulos. Se on ikään kuin perustyökalu meillä. Managella saadaan mitta-aineistot koneisiin sujuvasti, sitä pystytään hallitsemaan ja sillä perustiedonhallinta toimii.”

3D-Win on myös Niemisen käytössä, jota hän on käyttänyt 2014 lähtien. Kun käytön sai alkuun ja omaksuttua, siitä on muovautunut perustyökalu, jolla Nieminen tekee suurimman osan työstänsä:
”Aluksi se oli hämmentävä ohjelma, mutta sitten kokenut mittaustyönjohtaja neuvoi alussa ja olen käynyt 3D-Winin pitämiä koulutuksia. Koneohjauksen mallit on laadittu 3D-Winillä. Tampereen infra on omana työnään kyseiset mallit laatinut ja tämä ei sellainen hanke, jossa mallit tulisi suoraan suunnittelusta.

Jaa artikkeli:

Ota yhteyttä

  • Lomake tallentaa tietoja sivuston tietokantaan. Voit lukea kuinka käsittelemme tallennettuja tietoja tietosuojaselosteestamme.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.