fbpx

Tarkempaa koneohjausta kaupunkiympäristössä – Destia pilotoi Novatronin takymetriohjausta

15 tammikuun, 2024

Novatron testasi helmikuussa 2023 uuden takymetrituen toimivuutta Turun Patterinhaassa Destia Oy:n kanssa. Testaus toteutettiin Patterinhaan tiheään rakennetussa kaupunkiympäristössä, jossa teollisuusaluetta purettiin uutta käyttötarkoitusta varten.

Pilotointivaihe aloitettiin asentamalla takymetrin prisma perinteisen GNSS-antennin tilalle. Seuraavien viikkojen aikana testattiin, kuinka koneohjausjärjestelmän yhteensopivuus GEOMAX-takymetrin kanssa säilyttää tarkkuutensa haastavassa ympäristöissä, missä muut järjestelmät saattavat antaa periksi.

 

– Takyohjaus on ollut nyt vajaan vuoden käytössä. Olemme käyttäneet takymetriä aina, kun työskentely on tehty katveessa olevissa kohteissa. Ohjaus on toiminut,eikä suuria murheita ole ollut. Tietenkin takyn pystyttäminen on aina ylimääräinen työvaihe. Takyohjaus mahdollistaa 3D-koneohjauksen käyttämisen alueilla missä satelliitteja ei ole tarpeeksi näkyvissä, joten järjestelmästä on huomattava hyöty kaupunkialueilla, kommentoi koneenkuljettajana toiminut Aleksi Forsgren.

 

– Satelliittipaikannuksen hyödyntäminen esim. korkeiden rakennusten läheisyydessä tai tunneleissa on mahdotonta, sillä näkyvyys satellitteihin puuttuu, eikä paikannus ole näin ollen tarkka. Takymetripaikannuksen ansiosta Novatronin 3D-koneohjausta voi nyt käyttää myös haastavimmilla työmailla, kommentoi kaivinkonejärjestelmien tuotepäällikkö Kalle Mulari.

 

Kaivinkoneen kuljettaja vaihtaa kyykkyasennossa koneohjausjärjestelmän antennivastaanottimen tilalle takymetrin prisman.

Testikoneen kuljettajana toiminut urakoitsija Aleksi Forsgren vaihtaa GNSS-antennin tilalle takymetrin prisman.

 

Onnistunut testausvaihe nopeasta aikataulusta huolimatta

Destia Oy:n edustajat, Rauli Tuominen, Antti Heikkinen ja Sakari Aura, kertovat, että takymetrin integrointi Novatronin Xsite-koneohjausjärjestelmään toteutettiin melko nopealla aikataululla työmaan tilanteen salliessa. Heidän mukaansa testi sujui hyvin, ja kokemukset olivat positiivisia.

– Testaus sujui nopeaan aikatauluun nähden hyvin sillä takyohjaus oli helppo ottaa käyttöön. Erityisesti, koska se oli jo osa meidän normaalia toimintaa. Takyssä toimivat lähes samat mallit kuin työkoneilla, mikä helpottaa tarkkojen maastomittausten tekemistä prismasauvan kanssa. Lisäksi urakoitsijan aiempi kokemus takyohjauksesta ja hyvä motivaatio testata laitetta auttoivat tekemään päätöksen mukaan lähtemisestä. Vaikka testi suoritettiin talviaikaan, olosuhteet eivät aiheuttaneet ongelmia, ja takymetrin toiminta oli vakuuttavaa, kommentoi Rauli Tuominen.

– Testausvaihe sujui hyvin, ja Destia päätyi hankkimaan GEOMAX-takymetrin.. Kokonaisuudessaan testausvaihe tukee käsitystä, että uusi yhteensopivuus tuo lisäarvoa työmaille, lisää Novatronin ohjelmistotuotejohtaja Mikko Vesanen.

Destialta saatujen kommenttien perusteella takyohjauksen tekniset edut korostuvat. Geomaxin ohjelmistossa toimivat samat mallit kuin työkoneissa. Tämä mahdollistivaativat maastomittaukset prismasauvan kanssa. Lisäksi tiedonsiirto Infrakitin kautta toimii sujuvasti, ja vaihto Novatronin GNSS-ohjauksen ja takyohjauksen välillä on vaivatonta.

– Ehdoton ja erittäin hyvä vaihtoehto kohteissa, jossa satelliittinäkyvyys on heikko tai jossa vaaditaan erityistä tarkkuutta korkeusaseman osalta (mm. viettoviemärit). Teoriassa työkoneen kuljettaja pystyisi hoitamaan perinteisesti mittahenkilön tekemät toteumatarkemittaukset laitteiston mukana toimitettavalla prismasauvalla, lisää Tuominen.

 

Jaa artikkeli:

Ota yhteyttä

  • Lomake tallentaa tietoja sivuston tietokantaan. Voit lukea kuinka käsittelemme tallennettuja tietoja tietosuojaselosteestamme.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.