fbpx
bim

Seitsemän myyttiä koneohjauksesta

31 lokakuun, 2018

Tässä tekstissä Novatronin viestintäkoordinaattori Elina käsittelee koneohjauksen yleisimpiä myyttejä,  joihin törmäämme viikottain.

3D -koneohjaus on nykypäivää. Vielä kymmenen vuotta sitten ei täysin ymmärretty miten se lopulta muuttaa infra-alaa. Järjestelmien yleistyessä tekniikka on kehittynyt, tieto lisääntynyt ja valtavasti on tullut uutta opittavaa. Tästä syystä tulee helposti myös väärinymmärryksiä siitä, mitä koneohjaus on ja mitä se ei ole. Listasin yleisimpiä myyttejä koneohjauksesta, joihin törmäämme viikottain:

 

1. Koneohjaus vie mittamiehen hommat.

Ei huolta, ei se vie. Koneohjaus on työkalu, joka on suunniteltu tukemaan työmaiden edistymistä sekä konekuskin työtä. Kun koneohjaus on käytössä, mittamies voi keskittyä oleelliseen. Enää ei tarvitse olla tekemässä leikkauskulmia tai penkereitä mittaamassa, eikä mittakeppejä nostelemassa. Mittamiehen vastuulla on mm. tarkemittaukset, tehdyn työn jäljen tarkastaminen, mallien tarkistus ja niiden muokkaaminen, vikatilanteet sekä laadunvarmistus. Tehtäviä on edelleen paljon, mutta työ on vain hiukan erinäköistä.

 

2. Jokainen näytöllä näkyvä objekti on mitattava.

Esimerkiksi taustakartat eivät ole mitattavia. Mitattavia kohteita ovat mm. pinta, piste, linja sekä mittalinja. Jos kesken työnteon iskee tenkkapoo siitä mitä voi mitata, Novatronin järjestelmä kertoo mitkä kohteet ovat mitattavia ja mitkä ei.

 

3. Satelliittipaikannuksella päästään millitarkkuuteen.

Tämä on matemaattinen mahdottomuus. Satelliittiavusteisesta 3D -koneohjauksesta (eli ”perinteisestä” 3D -koneohjauksesta) puhuttaessa nykyteknologialla pystytään senttitarkkuuteen. Tämä johtuu mm. satelliittien etäisyydestä. 2D -koneohjauksessa millitarkkuuteen päästään, koska silloin satelliitteja ei tarvita.

 

4. Satelliitit ovat sama kuin internetyhteys.

Onko joskus järjestelmän internet lakannut toimimasta? Se johtuu SIM-kortista, ei satelliiteista kuten helposti voisi kuvitella. Satelliittien avulla paikannetaan koneen sijainti, SIM- kortilla toimii verkkoyhteys. Verkkoyhteyttä tarvitaan etäyhteyteen, verkkokorjaukseen sekä mallien siirtoon langattomasti.

 

5. Satelliittipaikannus toimii missä vaan.

On tilanteita, kun satelliittien lukumäärä näytöllä on lähellä nollaa, eli silloin paikannus ei toimi. Tämä voi johtua siitä, että:

  • Kone on korkeiden talojen välissä, jotka estävät osan koko taivaan kattavasta satelliittikentästä.
  • Kone on syvässä montussa, jonne satelliittien kantavuus on huono.
  • Satelliittien ja koneen välissä ei ole suoraa näköyhteyttä: kaivinkone on lähellä taloa, puita, vettä, josta signaali kimpoaa takaisin avaruuteen.

 

6. Paikannuslaitteet toimivat itsenäisesti.

Tämä ei pidä paikkaansa. Paikannuslaitteiden tarkkuus on kymmeniä senttejä semmoisenaan. Päästäkseen sentteihin tarvitaan aina korjaussignaali joko tukiasemalta tai verkkokorjauspalvelusta.

 

7. Novatron tekee kaiken malleista lähtien.

Novatron on laitevalmistaja, joka kehittää ja valmistaa koneohjausjärjestelmiä. Tämän lisäksi tarjoamme asiantuntijapalveluita infra-alan toimijoille, jotta koko tuotantoketju tilaajasta urakoitsijaan saisi kaiken irti koneohjauksen tuomista hyödyistä. Mallit tulevat suunnittelijalta tai mittamieheltä riippuen työmaasta. Nykyään on mahdollista myös tilata koneohjausmallit ulkopuoliselta mallien tekijältä, tästä tulossa oma blogiteksti pian!

 

 

koneohjauksen myytit

Jaa artikkeli:

Ota yhteyttä

Elina Harju

Elina Harju

Event Manager

elina.harju@novatron.fi

0406325135

  • Lomake tallentaa tietoja sivuston tietokantaan. Voit lukea kuinka käsittelemme tallennettuja tietoja tietosuojaselosteestamme.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.