fbpx

Inframallinnuspäivillä kannustettiin rohkeampaan toimimiseen

26 syyskuun, 2023

Vuoden 2023 Inframallinnuspäiviä vietettiin huhtikuussa Tampereella Sokos Hotel Tornissa.

Intensiivisen kahden päivän aikana päästiin kuulemaan infra-alan digitalisaation tuomia hyviä kuin kehitystä kaipaavia puolia. Inframallinnuspäivillä on alusta alkaen kuultu niin yksityisellä kuin kuntasektorilla työskentelevien äänet. Rakentavalta kritiikiltä ei täten jääty paitsi, päinvastoin.

Ensimmäisen päivän avasivat Infra Ryn ja Oteran Oy:stä tulleet keynote-puhujat Juha Laurila ja Juha-Matti Nieminen. He avasivat esityksessään infra-alan digitalisoitumisen nykyhetken ja siinä tunnistetut haasteet. Kaksikko nosti muun muassa esiin

Omassa esityksessään ”Ammatillisen koulutuksen haasteet ja mahdollisuudet” maanrakennusalan opettaja Matti Krusell nosti esille opetusmateriaalin puutteellisuuden: ”Infra-alan ammatillisessa koulutuksessa opetusmateriaali ei ole täysin ajan tasaista ja seuraavat päivitykset tulevat vasta tulevina vuosina”. Krusell mainitsi seuraavan opetussuunnitelmamuutoksen tulevan vuonna 2026.

Pietari Kousa Ramboll Finland Oy:stä esityksessään Tavoitteena sujuva katutömaa – Tampereen kiertoliittymän suunnittelu, tavoitteellisuuden olevan tärkeä teema rakennuttajien näkökulmasta. ”Miettikää, pysähtykää ja älkää hosuko”, painotti Kousa esityksensä lopussa.

Infra-alan haasteet on hyvin viime vuosina tunnistettu, mutta konkreettisia toimia on tarpeen vielä nähdä. Vaikka digitaalisuus on vakioteema, mikä nousee joka vuosi puhujien esityksissä esiin, saatiin tapahtuman toisena päivänä kuulla myös mobiilipelin hyötykäyttöä infra-alalla. Crowdsorsa-mobiilipelin toimitusjohtaja ja perustaja Toni Paju esitteli, kuinka peliä on hyödynnetty muun muassa kuntien tieprojektien hyötyjen laskennassa.

Toisen päivän yksi odotetuimpia puhujia oli InfraFINBIMin ”Grand Old Maniksi” tituleerattu Kyösti Ratia, joka painoitti moninäkökulmaisessa esityksessään Jotakin vanhaa, jotakin uutta, jotakin sinistä ja jotakin varastettua, seuraavaa:

– Hienoa, että olemme näinkin pitkällä infra-alan kehityksessä. Ala on kehittynyt huimasti tietysti kärkitekijöillä on tuska kehityksen hitaudesta eikä kentälle irtoa mitään uutta työn nopeuttamiseksi.

Samalla Ratia painotti työryhmien erilaisuudesta otettavan kaiken mahdollisen irti ja vastaanottamaan apua niin vanhemmilta kuin nuoremmiltakin tekijöiltä:

– Erilaisuus ei ole paha asia, jos kaikki ajattelee samanlailla, se on kauheaa! Uskaltakaa varastaa muidenkin ideoita, käykää tutustumassa muiden työmailla ja -pisteillä. Uskokaa tai älkää, mutta niin teurastamolta kuin porauksesta on löydetty yhdistettäviä asioita, joista kummatkin osapuolet ovat saaneet inspiraatiota omaan työskentelyyn. Me teemme infraa käyttöön, emme varastoon.

Kaiken kaikkiaan Inframallinnuspäivät ovat kokemuksen arvoinen tapahtuma niin ensikertalaisille kuin monivuotisilla vakikävijöille.

– Huikea kattaus asiapitoista sisältöä jälleen kerran. Esiintyjät tiesivät mistä puhuivat ja tänä vuonna nostettiin poikkeuksellisen paljon haasteita esiin. Mitä Inframallinnuspäivien tulevaisuuteen tulee, tulevina vuosina haluamme olla enemmän käytännönläheisempi ja tuoda konkretiaa pöytään, sanoo tapahtuman juontajana toiminut Jari Kainuvaara.

 

Seuraavat Inframallinnuspäivät järjestetään 26.-27.3.2024 Sokos Hotel Tornissa Tampereella.

Varaa paikkasi heti!

 

 

Jaa artikkeli:

Ota yhteyttä

  • Lomake tallentaa tietoja sivuston tietokantaan. Voit lukea kuinka käsittelemme tallennettuja tietoja tietosuojaselosteestamme.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.