fbpx

Blogi: Manselaista maanrakennusteknologiaa Brasiliaan

25 toukokuun, 2015

kone ja tane
Mies ja kone. Sähköllä toimivaan, 400-tonniseen louhintatyössä käytettävään kaivinkoneeseen asennettiin
Novatronin Xsite® PRO 3D-koneohjausjärjestelmä.

Novatronin koneohjausjärjestelmiä myydään ympäri maailmaa diileriverkoston kautta. Normaalitapauksessa paikalliset jälleenmyyjät vastaavat itse järjestelmien asennuksista. Toisinaan vastaan tulee erikoistapauksia joissa tarvitaan asiantuntijan apua. Tällä kertaa asiantuntijaamme tarvittiin Brasiliassa sijaitsevassa Belo Horizonten kaupungissa. Tarkennettuna kaupungin vieressä sijaitsevalla rautamalmikaivoksella. Belo Horizonte on kuuden miljoonan asukkaan kaupunki ja lukeutuu 25 vaarallisimman kaupungin joukkoon maailmassa. Siellä oli asiantuntijallamme, Virtasen Teemulla ihmettelemistä.

kaupunki
Belo horizonten kaupunki

kaivos
Näkymä malmikaivokselle

Koneohjausjärjestelmän asennus 400-tonnin painoiseen koneeseen vaati erityissuojauksia. Järjestelmän komponentien tulee olla hyvin suojassa, koska kyseessä on louhintakone joka käsittelee mm. pakettiauton kokoisia kivenlohkareita. Myös työkoneen järkälemäinen koko antoi omia haasteitaan – esimerkiksi kauhan kalibroinnissa ei meinannut miesten pituus riittää.


Jälleenmyyjän teknikko asettamassa luotilankaa kauhan tappiin kalibrointia varten.

Kuten kaikki tiedämme, työkoneen seisottaminen työmaalla on kallista. Kuten myös yli- tai alileikkuu. Nämä kustannukset kasvavat suhteessa työkoneen ja projektin kokoon nähden.
-Kun koneen ohjaamo on korkealla (tässä tapauksessa noin seitsemän metrin korkeudessa) maaston tasaisuuden hahmottaminen hankaloituu huomattavasti. Tuosta korkeudesta kuskin on todella vaikeaa nähdä edes puolen metrin heittoja. Lisäksi koneen kauha peittää työskentelynäkymän, joten 3D-järjestelmä on enemmän kuin tarpeen. Järjestelmä tuo myös muita hyötyjä. Kuski tietää aina mistä pitää kaivaa, joten dumpperikuskeillakaan ei kulu päivät vain tupakkaa polttaessa. -Kertoo Teemu Virtanen.


Virtanen tarkastamassa järjestelmää koneen ohjaamossa.

Kaivoksella käytettävien dumppereiden kapasiteetti on n. 150 tonnia. Massiivinen kaivinkone täytti lavan muutamalla kauhallisella.
Kaivoksella käytettävien dumppereiden kapasiteetti on n. 150 tonnia. Massiivinen kaivinkone täytti lavan
muutamalla kauhallisella.

Vaikka asennus oli haasteellinen niin työkoneen kuin olosuhteidenkin puolesta, Brasilian Belo Horizontessa on nyt tyytyväinen urakoitsija, käytössään Suomalainen koneohjausjärjestelmä.

Jaa artikkeli:

Ota yhteyttä

  • Lomake tallentaa tietoja sivuston tietokantaan. Voit lukea kuinka käsittelemme tallennettuja tietoja tietosuojaselosteestamme.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.