fbpx

Blogi: Koneohjauksen hyödyt saneerauskohteessa

2 lokakuun, 2014

Haastattelimme maanrakennusyrittäjä Jani Saarista JASA Yhtiöt Oy:stä aiheesta koneohjausjärjestelmän hyödyt saneerauskohteessa. Saarisen lähes 20-vuotisen uran aikana kokemusta on kertynyt työskentelystä sekä koneohjauksen kanssa että ilman. Kohde oli Pirkkalan keskuskatu, jossa saneerattiin katurakenteet sekä vesihuolto. Katu kulkee asuinalueen läpi, mikä toi työhön omat haasteensa.

Koneohjaus kaivinkoneessa

Mitä hyötyjä koneohjauksesta on saneerauskohteessa?
Yleensä saneerauskohteessa niin sanotuilla monttumiehillä on paljon työtä. Koneohjattuna työmäärä vähenee, koska työmiehille jää ainoastaan putkien asennustyöt. Ilman koneohjausta työntekijöitä olisi tarvittu enemmän, joten tästä tulee iso säästö.
Myös tontinrajat näkyvät asemakuvasta. Tällöin ei tule vahingossa kaivettua tonteilta. Huomattavaa hyötyä tuo myös se, jos kaapeleiden ja putkien sijainnit on mallinnettu.
Työ on myös selkeämpää. Esimerkiksi tarkemittaukset voi tehdä itse järjestelmän avulla, jolloin mittamiehen odottelu jää pois ja pystyy itse tekemään enemmän. Tarkemittaukset ovat tärkeitä koska niiden avulla korkotiedot ja putkikoot jäävät talteen tulevaisuuden varalle.

Jasa1_blogi


Entä tällä kyseisellä työmaalla?
Tällä työmaalla ei olisi ollut kunnolla tilaa mittakepeille ja Ilman koneohjausta mittakepit olisi jouduttu laittamaan osittain tonteille ja niiden näkyvyys olisi ollut huono. Lisäksi mittamies olisi joutunut olemaan työmaalla koko ajan. Ilman järjestelmää odotusta olisi tullut joko mittamiehelle tai konekuskille.

Vaikutukset työmotivaatioon ohjauksen kanssa verrattuna vanhaan menetelmään?

Työ on mielekkäämpää koneohjauksella, koska se tuo uutta kaivinkonekuskin työhön, eikä kuski ole riippuvainen perämiehestä tai mittamiehestä. Tekeminen on jatkuvampaa, koska odotusaikoja ei ole. Lisäksi työn laatu on parempaa.

Jasa3_blogi

Paraneeko työturvallisuus?
Kyllä. Kauhasta voi tippua esimerkiksi kivi tai mies on kauhan takana korkoa tarkistamassa ja kuski ei huomaa häntä. Koneohjauksen kanssa tämänkaltaisilta vaaratilanteilta vältytään, koska miehen ei tarvitse olla montussa kun kaivetaan.

Jasa4_blogi

Säästyykö polttoainetta?
Urakkatöissä on tullut polttoainesäästöjä, tällä työmaalla työ tehdään tuntityönä.
Onko Novatronin koneohjaujärjestelmä mielestäsi helppokäyttöinen?
On, järjestelmä on helppokäyttöinen kun oppii perusperiaatteet. Koneohjausjärjestelmällä pystyisi tekemään paljon eri sovelluksia, joten siinä olisi vieläkin opittavaa.

Jaa artikkeli:

Ota yhteyttä

  • Lomake tallentaa tietoja sivuston tietokantaan. Voit lukea kuinka käsittelemme tallennettuja tietoja tietosuojaselosteestamme.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.