fbpx

Xsite Manage: Tehokas työkalu GRK:n tiedonhallintaan

22 tammikuun, 2024

GRK on yksi Suomen johtavista infra-alan yrityksistä, joka suunnittelee, rakentaa, korjaa ja kunnossapitää teitä, väyliä, raiteita ja siltoja. Yrityksen urakoiden suuruudet vaihtelevat alle 100 000 euron ja yli 100 miljoonan euron välillä. GRK:n suurin, n. 200 miljoonan euron urakka, sijaitsee Ruotsissa jossa yritys vastaa uuden terästehtaan maa- ja pohjatöistä.

GRK Suomen mittaus- ja mallinnuspäällikkö, Krister Lönnberg, vastaa urakoiden mallinnus- ja koordinointitehtävistä, kuin myös muiden mallintajien tehtävien hallinnoimisesta.

Xsite Manage -pilvipalvelua he alkoivat käyttää vuodesta 2023 lähtien, sillä Novatron Oy:n entinen tiedonsiirtopalvelu oli sulkeutumassa.

– Silloin me päätimme siirtää kaikki urakkamme Manageen, mutta uskon, että olisimme joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin siirtyneet käyttämään pilvipalvelua sen tarjoamien ominaisuuksien vuoksi, Lönnberg lisää.

Toimiston ja työmaan välinen tiedonsiirto, sekä rakentamisen toteumatieto ovat keskeinen osa GRK:n mallipohjaisen tuotannon prosessia. Lönnberg nostaa Managen parhaimmiksi ominaisuuksiksi etäyhteyden kaivinkoneiden koneohjausjärjestelmiin, tehokkaan tiedonsiirron kaivinkoneille sekä kuljettajien ottamat toteumatiedot takaisin mallintajille.

– Yksi Xsite Managen merkittävimmistä hyödyistä on sen rooli tiedonsiirrossa ja etäyhteydessä. Käytämme pilvipalvelua aktiivisesti tiedonsiirtoon. Siirrämme koneohjausmallit kaivinkoneille ja toteumatiedot takaisin mallintajille. Tarvittaessa mallintajamme saavat myös suoran etäyhteyden konekuskien koneohjausjärjestelmiin, jolloin kommunikaatio kuskien kanssa helpottuu merkittävästi, kehuu Lönnberg.

Jos tietoa siirrettäisiin USB-tikulla, nousisi huoli siitä, onko sama tieto varmasti kaikilla koneilla olemassa. Kun kaikki koneet lisätään Managessa samalle työmaalle, kaikilla kuskeilla on tismalleen samat tiedostot, mallit ja taustakuvat olemassa. Kaikki tiedot päivittyvät jokaiselle automaattisesti neljän minuutin välein, mikä poistaa mahdollisuuden tehdä töitä vanhoilla malleilla.

Xsite Manage nopeuttaa työnkulkua ja vähentää ylimääräistä työtä

Myös työnjohto hyötyy pilvipalvelun käytöstä. GRK:lla työnjohto voi seurata Managen avulla urakoiden tarkkaa etenemistä.

– Työnjohtajilla on myös pääsy Manageen, mikäli he haluavat tarkistaa, mitä koneohjausmalleja on menossa koneille, sekä tarkastella jo otettuja toteumia. Ilman Managea tieto liikkuisi pahimmillaan sähköpostein, tekstiviestein tai muita reittejä pitkin. Managessa työnjohtajat pystyvät aineistoja klikkaamalla heti näkemään missä mennään, eikä kaikkea tarvitse selitellä erikseen, Lönnberg lisää.

Krister korostaa puheessaan myös 3D-Winin ja Managen saumatonta yhteistyötä, mikä tehostaa GRK:n työnkulkua entisestään. 3D-Winiä Lönnberg on käyttänyt jo 18 vuoden ajan, joten integraatio ohjelmistojen välillä oli työnkulullinen helpotus. 3D-Winissä Lönnberg pääsee suoraan käsiksi Xsite Managessa oleviin työmaan tiedostoihin ja saa ladattua otetut toteumat ilman erillistä tekstiformaatin uloskirjausta, tai edes Managen avaamista.

– Hyödynnämme toteumapisteitä jo rakennetun todentamiseen, sekä määrälaskentaan esim. läjitysurakoissa. joissa maakasoista voidaan laskea tilaajille määriä ja antaa tietoa, miten projekti on tehty. Siivottua aineistoa käytetään myös laskutusperusteena eli meidän täytyy kertoa, miten ollaan rakennettu ennen kuin voidaan laskuttaa tilaajaa, Lönnberg mainitsee.

Krister Lönnberg suosittelee Xsite Managea lämpimästi, erityisesti Xsite-koneohjausjärjestelmiä käyttäville yrityksille. Xsite Manage on GRK:lle luotettava sisäinen työkalu. Yksi paikka, jossa kaikki tarvittava tieto on aina oikein. Sen avulla työnkulku tehostuu, etäyhteys koneisiin on vaivatonta, ja tiedon päivittyminen reaaliajassa helpottaa työskentelyä.

Xsite Managessa erilaiset karttanäkymät, pois lukien itse taustakartta, ovat suomalaisen Vektor.ion kanssa tehdyn yhteistyön tulos. Vektor.io mahdollistaa Xsite Managessa urakan selkeämmän visualisoinnin ja tutkimisen.

 

Jaa artikkeli:

Ota yhteyttä

  • Lomake tallentaa tietoja sivuston tietokantaan. Voit lukea kuinka käsittelemme tallennettuja tietoja tietosuojaselosteestamme.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.