fbpx

Selkeyttä ja varmuutta tekemiseen 3D-koneohjauksella

23 kesäkuun, 2022

Pentti Kemppainen on yhden hengen kaivinkonepalveluyritys, jonka toiminta perustuu paljolti alihankintana tehtäviin projekteihin. Kemppaisen työnkuvaan kuuluvat muun muassa omat urakointityöt, talojen pohjat ja niiden ympärikaivuut.

Hänen työuransa kaivinkoneenkuljettajana alkoi hänen työskennellessä ensin Maansiirto & kuljetus Lehto Oy:llä, kunnes hän halusi perustaa oman yrityksensä, Kaivinkonepalvelu Kemppainen Oy:n. Hänellä on tällä hetkellä kaksi konetta: pyöräalustainen Liebherr 309 ja Xsite PRO 3D –koneohjauksella päivitetty tela-alustainen Doosan DX 235 LCR. Novatronin koneohjausjärjestelmää Kemppainen alkoi käyttää vuodesta 2015 lähtien. Kemppaisen järjestelmään päivitettiin uusi Landnova X –ohjelmistoversio noin vuosi sitten.

– Minulla ei ollut etukäteen minkäänlaista kosketuspintaa koneohjausjärjestelmiin, pois lukien kouluaikoina, kun pääsimme kerran kokeilemaan. Eipä siitä kerrasta jäänyt mitään mieleen. Muiden toimijoiden järjestelmää olen nähnyt muutamien kuljettajien käytössä, kommentoi Kemppainen.

Nähtyään, kuinka Xsite -koneohjaus toimii, hän totesi haluavansa itselleen samanlaisen.

– Xsiten asennus hoitui hyvinkin nopeasti. Itse asennuspäivät sovittiin vanhan koneen vaihdon yhteydessä ja kahden päivän päästä uusi kone oli jo käyttövalmis, Kemppainen kehuu.

Pentti Kemppainen on käyttänyt Xsite -koneohjausjärjestelmää vuodesta 2015 lähtien.

Kuljettajan tukena jatkuvien muutosten keskellä

Haastattelun aikana Kemppainen työskentelee aliurakoitsijana moduulikoulun ja -päiväkodin parissa. Kyseessä on paalukohde, joka on tarkoitus toteuttaa valmiiksi nopealla aikataululla viimeistään heinäkuun loppuun mennessä. Kemppaisen tehtävänä on kaivaa koulun piha ja viemäröinti kuntoon.
Tällä hetkellä Kemppainen saa työmaansa mallit langattomasti, mutta on omaa työskentelyään helpottaakseen ottanut itselleen tarkkeita.

– Työmaalta löytyy vanhoja kaivoja, joihin tulisi liittyä. Jotta ne löytyisivät vaivattomammin jatkossa, otan niistä tarkkeet talteen, hän kommentoi.

Kysyttäessä, miten hän kokee Novatronin 3D-koneohjausjärjestelmän vaikuttaneen hänen työskentelyynsä, hän korostaa työn sujuvan tehokkaammin ilman ylimääräistä työtä.

– Annetut kuvat ovat hieman puutteelliset, mikä tekee työskentelystä omanlaista arpomista. 3D-koneohjausjärjestelmän avulla pystyt tekemään pihan leikkaukset tarkemmin niin, että ylimääräiset kaivuut jäävät kokonaan pois, Kemppainen lisää.

Kemppainen nostaa puheessaan esille Landnova X:n linjan tallentamisen ja merenpinnan korkeuden näyttämisen hyödyt. Nykyisellä työmaalla Kemppainen on ottanut omia kartoituspisteitä jokaisesta putkesta. Tallennettujen pisteiden avulla hän pystyy varmistamaan, että kaivuussa kauhan kaivuusuuntaus pysyy kokoajan halutussa linjassa. Samalla Xsite-näyttö osoittaa kuljettajalle merenpinnan korkeuden, jota hän vertaa saamiinsa suunnitelmiin.

Orange Doosan excavator moving sand.

Kemppainen työskenteli haastatteluhetkellä moduulikoulun -ja päiväkodin parissa Uudellamaalla.

 

Jaa artikkeli:

Ota yhteyttä

  • Lomake tallentaa tietoja sivuston tietokantaan. Voit lukea kuinka käsittelemme tallennettuja tietoja tietosuojaselosteestamme.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.